APROPOS kommunikation ApS er godkendt og certificeret af Arbejdstilsynet og Danmarks Akkrediteringsinstitution som udbyder af den lovpligtige arbejdsmilj√łuddannelse
S√łvn lige s√• vigtig som sund kost

Søvn lige så vigtig som sund kost

Søvn er lige så vigtig for kroppen som motion og sund mad, hvis man vil undgå livstruende sygdomme, fortæller søvnforsker. Men stadigt flere danskere sover for lidt

Programmer som ”Livet er fedt,” ”Du bliver, hvad du spiser” og ”Hav det godt,” vælter ud af de danske tv-skærme og tuder os ørerne fulde af råd om sund kost og motion.
Men måske burde det næste livsstilsprogram hedde ”Sov godt,” hvis man skal følge overlæge og forskningsleder Poul Jennum fra Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital.Poul Jennum er blot én af en række danske forskere, som har sat sig for at undersøge søvnens betydning for at udvikle sygdomme i et større forskningsprojekt ved navn ”Sund aldring.” Og det undrer ham, at der ikke er større fokus på konsekvenserne ved at sove for lidt:

”Alle ved, at rygning, alkohol, kost og motion er faktorer, der har afgørende betydning for vores sundhed. Men det er de færreste, der ved, at tilstrækkelig og regelmæssig søvn er mindst lige så vigtig,” siger Poul Jennum til videnskab.dk.


Livsvigtig søvn
Flere og flere danskere ser i dag stort på deres behov for at sove, og ifølge søvnforsker Poul Jennum kan det have alvorlige konsekvenser:

Mange mennesker dør nemlig af søvnforstyrrelser eller søvnsygdomme, som kan svække immunforsvaret og give forhøjet blodtryk, stress, fedme og hjertesygdomme.


Amerikanske søvnforskere har nu tilsyneladende fundet hemmeligheden bag, hvorfor søvn er så vigtig for kroppen:

Når vi er vågne, ophober et kendt signalstof ved navn adenosin sig i vores hjernevindinger. Og jo højere et niveau af adenosin, der er i hjernen, des mere søvnige bliver vi.

På den måde virker adenosin som en slags gift for hjernen, som gør os søvnige.

Resultatet af den nye undersøgelse kommer ikke bag på den danske søvnforsker Poul Jenum:
»Adenosin har stor betydning for vores søvn, og stoffet er årsagen til, at alle uden undtagelse har brug for at sove hver nat. Der findes ikke nogen, der aldrig sover, for det vil kræve, at personen kunne have vilkårligt høje værdier af adenosin i kroppen, hvilket ikke kan lade sig gøre,« siger han til videnskab.dkRelaterede sider:

Tilmelding til nyhedsbrev