APROPOS kommunikation ApS er godkendt og certificeret af Arbejdstilsynet og Danmarks Akkrediteringsinstitution som udbyder af den lovpligtige arbejdsmilj√łuddannelse
Martin Seligman

Martin Seligman

Martin Seligman er en pioner inden for den positive psykologi (selve udtrykket blev opfundet af Abraham Maslow), ikke blot fordi han har en systematisk teori om, hvorfor glade mennesker er glade, men fordi han bruger den videnskabelige metode til at udforske den. 

Ved hjælp af udtømmende spørgeskemaer fandt Seligman, at de mest tilfredse, optimistiske mennesker var dem, der havde opdaget og udnyttet deres unikke kombination af "signaturstyrker", såsom menneskehed, temperament og vedholdenhed.

Denne vision om lykke kombinerer Confucius, Mencius og Aristoteles dydsetik med moderne psykologiske teorier om motivation. Seligmans konklusion er, at lykke har tre dimensioner, der kan dyrkes: Det behagelige liv, det gode liv og det meningsfulde liv.


Det behagelige liv realiseres, hvis vi lærer at nyde og værdsætte sådanne grundlæggende glæder som kammeratskab, det naturlige miljø og vores kropslige behov.

Vi kan forblive behageligt fast på dette tidspunkt, eller vi kan fortsætte med at opleve det gode liv, som opnås ved at opdage vores unikke dyder og styrker og bruge dem kreativt til at forbedre vores liv. Ifølge moderne teorier om selvværd er livet kun tilfredsstillende, hvis vi opdager værdi i os selv. Alligevel er en af ‚Äč‚Äčde bedste måder at opdage denne værdi ved at næring af vores unikke styrker ved at bidrage til vores medmennesks glæde.

Følgelig er den sidste fase det meningsfulde liv, hvor vi finder en dyb følelse af opfyldelse ved at bruge vores unikke styrker til et formål, der er større end os selv. Seligmans geniteorien er, at den forener to modstridende syn på menneskelig lykke, den individualistiske tilgang, der understreger, at vi skal passe på os selv og pleje vores egne styrker, og den altruistiske tilgang, der har en tendens til at bagatellisere individualiteten og understreger ofring til det større formål.
Tilmelding til nyhedsbrev