APROPOS kommunikation ApS er godkendt og certificeret af Arbejdstilsynet og Danmarks Akkrediteringsinstitution som udbyder af den lovpligtige arbejdsmilj√łuddannelse
Her er er nattens fire s√łvnstadier

Her er er nattens fire søvnstadier


Menneskets søvn er inddelt i fire stadier, og i løbet af natten kommer du igennem dem alle. Læs her, hvornår kroppen spjætter ufrivilligt, og hvornår du tisser i sengen.
 

Mennesket sover en tredjedel af livet væk, og søvn er nødvendigt for, at vi kan fungere i dagligdagen.

Søvnforskere inddeler søvnen i fire stadier, der alle producerer forskellige hjernebølger og elektrisk aktivitet. Stadierne går fra den lette døsen, over den dybeste ro til drømmesøvnen, den såkaldte REM-søvn. En søvncyklus varer mellem 90 minutter og 110 minutter og kører, indtil vi vågner. Det skriver videnskab.dk.

Her kan du læse, hvad der foregår i din hjerne, når din krop samler energi til nye udfordringer:


Stadie 1: Mild døs

I det første søvnstadie lukker du øjnene og glider stille hen. Du venter på at falde i søvn, og de elektriske svingninger i hjernen daler.

Dine muskler slapper mere og mere af, og din krop kan finde på at udføre små krampagtige spark eller pludselige ryk. Bevægelserne opstår sandsynligvis, fordi kroppen arbejder på højtryk for at kontrollere overgangen fra vågen spændthed til total afspænding.

Efter fem-ti minutter glider du over det andet søvnstadie.


Stadie 2: Let søvn

Under søvnens anden stadie er du ikke i tvivl om, hvorvidt du sover. De målelige hjernebølger bliver langsommere.

Du har ikke længere forbindelse med din bevidsthed. Er du voksen, fylder dette stadie omkring halvdelen af din søvn.


Stadie 3: Den dybeste ro

Under dit tredje søvnstadie befinder du dig i den dybeste søvn. Din krop slapper helt af, og du er meget svær at vække.

Det er på dette søvnstadie, du kan finde på at gå i søvne, tale i søvne eller tisse i sengen.

Bliver du vækket under din dybe søvn, bør du ikke kaste dig ud i voldsomme projekter lige med det samme. Der kan nemlig gå op til en halv time, hvor din hjerne kun fungerer på halv kraft, skriver videnskab.dk.


Stadie 4: Drømmesøvnen, REM

Det er under søvnens fjerde stadie, at du drømmer. Dine øjne flakker frem og tilbage under øjenlågene, og dine hjernebølger minder om hjernebølger i vågen tilstand. Når du er nået til REM-søvnen, har du let ved at vågne. Det er derfor, man ofte vågner midt i en drøm.
 


Tilmelding til nyhedsbrev