APROPOS kommunikation ApS er godkendt og certificeret af Arbejdstilsynet og Danmarks Akkrediteringsinstitution som udbyder af den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse
Hvordan skal virksomheden beskytte de ansatte som arbejder i private hjem

Hvordan skal virksomheden beskytte de ansatte, når  

​de arbejder i private hjem?
 

Reglerne for ansatte, der udfører arbejde i private hjem, er de samme som for alle andre jobfunktioner. Det indebærer, at arbejdsgiveren skal vurdere, om der er risiko for, at de ansatte kan blive udsat for smitte med coronavirus fra fx kunder og borgere. Hvis det er tilfældet, skal arbejdsgiveren iværksætte foranstaltninger, der kan forebygge smitterisikoen så effektivt som muligt.
 

Arbejdstilsynet opfordrer til, at virksomhederne følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer for at mindske smitte, herunder at virksomhederne kontakter kunden/borgeren for at afklare, om det er forsvarligt at gennemføre besøget.
 

Er der sygdom i hjemmet, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man ikke gennemfører besøget på nuværende tidspunkt.

Er der ikke sygdom i hjemmet, er det en god idé at aftale med kunden/borgeren,

  • at der bliver luftet godt ud inden besøget,
  • at der højst er én person til stede, mens arbejdet står på, og
  • at personen holder sig på tilstrækkelig afstand for at mindske smitterisikoen.

Opfordringen til den ansatte er at vaske hænder hyppigt, både ved ankomst og ved afslutning af besøg i et privat hjem. Det anbefales også, at den ansatte undgår at berøre unødvendige ting i hjemmet, og at den ansatte betjener dørhåndtag med albuen og ikke med hånden, hvis det er muligt.

Håndtering af COVID-19: Information til politi og andet frontpersonale uden for sundhedssektoren
Læs sundhedsstyrelsens anbefalinger (27. marts 2020)

Hvordan smitter COVID-19?
COVID-19 smitter fra person til person via dråber. Dråber spreder sig i luften ved hoste eller nys i en afstand på 1-2 meter, hvorefter de hurtigt falder til jorden.

  • Virus kan ikke smitte gennem huden - kun gennem slimhinder, typisk i næse, mund og øjne. Typisk bliver man smittet ved, at man er tæt på en person, som udskiller dråber (fx ved knus, hoste eller nys), og at dråberne lander på ens slimhinder i næse, øjne eller mund, eller ved at man rører ved overflader med virus på, og derefter rører sig selv i næse, øjne eller mund. Man ved endnu ikke med sikkerhed, om smittede kan smitte andre, før de har symptomer.
  • Den viden sundhedsstyrelsen har viser, at det er personer med symptomer, som er årsag til størstedelen af de nye tilfælde. Smitte med ny coronavirus er nu så udbredt i Danmark, at smitten ikke længere kan inddæmmes ved, at myndighederne opsporer alle kendte tilfælde og deres kontakter og sætter dem i karantæne.

Sundhedsstyrelsens indsatser går fortsat på at begrænse smittespredning i samfundet ved tiltag som øget hygiejne, begrænsning af større forsamlinger samt tæt kontakt.

  • Derudover er der særligt fokus på dem, der bliver alvorligt syge og får behov for behandling i sundhedsvæsenet, samt på særlige risikogrupper for smitte med COVID-191 .
  • Det overordnede mål er dels at forebygge, at alt for mange bliver smittede på samme tid, og dels at beskytte de særligt sårbare grupper i risiko for alvorlig sygdom.

Symptomer på COVID-19
Langt de fleste, der smittes med den ny coronavirus, får kun milde symptomer, som vil forsvinde i løbet af 4-6 dage. For de der udvikler symptomer, er det kendetegnende at man til at begynde med har symptomer fra svælget (ondt i halsen) og øvre luftveje (nys og sekret fra næsen), muskelsmerter (ondt i kroppen), alment ubehag og evt. let tør hoste. I dette stadium har patienten ofte ikke feber, og det er sjældent, at patienten har brug for behandling fra sundhedssystemet i dette stadie.




Tilmelding til nyhedsbrev