APROPOS kommunikation ApS er godkendt og certificeret af Arbejdstilsynet og Danmarks Akkrediteringsinstitution som udbyder af den lovpligtige arbejdsmilj√łuddannelse
Den Spanske Syge (1918 - 1919)

Den spanske syge - én influenzaudgave af H1N1

 

Ca. 450.000 mennesker dør hvert år af influenza. H1

Én af de værste syndere er den udbredte influenza-virus H1, der er svær at beskytte sig imod, da den konstant muterer og ændrer karakter. Det så vi bl.a. under svineinfluenzaen i 2009, der slog godt 18.000 menneske ihjel, og den spanske syge 1918-19, som har mindst 45 - 55 millioner liv på samvittigheden.

 

Hver tyvende i verden døde i perioden 1918 - 1919 under "Den spanske Syge"

På verdensplan var det mellem 50 og 100 millioner mennesker, der døde. Op mod hver tyvende af de 1,8 milliarder mennesker, der dengang for så lang tid befolkede vores klode.

Allerede i foråret og sommeren 1918 blev ramt af en tidlig bølge af Den spanske Syge i Danmark, og mange var således  immuniserede, da influenzaen i samme efterår kom tilbage i en anden bølge, hvor den havde muteret og var blevet endnu mere farlig. I lande hvor førstebølgen ikke var nået frem, døde op til 10 procent – for eksempel i det mennesketomme Alaska.
 

Dengang  i 1918, var langt de fleste som døde under den spanske syge, unge mennesker

Det skyldes, at det nye virus er så fremmed, at immunsystemet overreagerer i forsøget på at bekæmpe infektionen med det forskerne kalder en cytokinstorm - og derved uhensigtsmæssigt slår personen ihjel.


I 2005 kunne man ved hjælp af genteknologi, (fra væv fra nogle af pandemiens ofre), rekonstruere det pågældende virus, som viste sig at være en variant af influenza A med navnet H1N1.
Tilmelding til nyhedsbrev