Følg os på Facebook
Kursusoversigt og tilmelding

Vildmarkstur i Jämtland

Vålådalen Naturreservat er et naturreservat i den vestlige del af Åre kommune . Naturreservatet er 1175 km² (Samme størrelse som Lolland).

Når efteråret kryber tættere, og det bliver mørkere, har rigtig mange mennesker et ønske om at kravle under et tæppe derhjemme. Men efteråret byder på mere end bare hyggelige øjeblikke med stearinlys og en kop te.  

Det er ikke nogen hemmelighed, at når man går under åben himmel - for at gå, fordi man ikke skal nå noget - tænker man ofte meget bedre, end når man sidder foran fjernsynet eller computeren. Så på 40 - 70 kilometers vandretur, kan man nå at tænke rigtig mange store og dybe tanker om meningen med livet og med udsigt til mindst 3 eller 5 dage i vandrerstøvler.

Turen er ikke for luksusdyr. Du bærer al din bagage på ryggen. Der står ikke stjernebesat gourmet-middage på menuen. Du kommer formentlig til at gå i alt slags vejr – i selskab med en lille gruppe personer og selvfølgelig også dine egne tanker.  

Pakkeliste

Om området
I øst møder man bjerge. Og i vest - kalfjäll med fine tilgængelige toppe på både den svenske og norske sider. I hjertet af Jämtland og Härjedalsfjällen venter højalpinen massivt. Her finder vi klassiske ruter, gletschere og storslåede fjeldtoppe - mest berømte er måske Helags og Sylarna.Fra området kan vi selvfølgelig også lave vandreture over grænsen til Norge.

Landskabet er ubeskrivelig smukt og meget forskelligartet. Vi bliver begunstiget med det hele lige fra snedækkede bjergtoppe til skove og søer tilsat en skyfri, azurblå himmel.  Hver time bliver vi nødt til at holde en pause for at nyde det smukke syn.  Luften føltes dejlig ren i lungerne, og lyset er skarpt og klart.

 

Vildmarkstur med APROPOS kommunikation i Sverige. <br>
Vildmarkstur med APROPOS kommunikation i Sverige.
Vildmarkstur med APROPOS kommunikation i Sverige.
Vildmarkstur med APROPOS kommunikation i Sverige.
Vildmarkstur med APROPOS kommunikation i Sverige.
Vildmarkstur med APROPOS kommunikation i Sverige.
Vildmarkstur med APROPOS kommunikation i Sverige.

 

Følg med os på fjeldvandring når farverne på fjeldet er smukkest

Området er Jämtlandsfjällen i nærheden af Åre. Luften er på dette tidspunkt klar og frisk og tit ligger den første sne på fjeldtoppene.

Elektricitet findes ikke ret mange steder i de hytter som vi kommer forbi. Overnatninger foregår i simple – men hyggelige sovesale eller mindre soverum. Der var ikke indlagt vand, eller telefondækning, vandet henter vi i floden.

 

De rigtig seje, benytter ikke soverum - men sover i eget telt. Det er en tur med fokus på sind og sjæl, og er en populær modpol til vores travle informationssamfund. 


Vi kommer måske til at starte fra  Storulvåns Fjeldstation, Vålådalen eller Vallbo.  Hertil er det muligt, at komme til med bil. 

Turen fra Vallbo
På vandresti mellem bjerglandsbyen Vallbo og STF Lunndörren Fjällstuga er der nogle af de mærkeligste naturfænomener i Jämtlandsbjergene - Pyramiderne. Vores tur begynder med 2 kilometer gennem tæt skov, inden vi når Grönvallen. Her kan vi vælge mellem to strækninger. Den østlige strækning og den vestlige. Måske vælger vi STF Lunndörren. Uanset hvilken rute vi vælger, er det let og fin rute efter den første kilometer stigning. Den østlige strækning er længere og finere. Her passerer vi pyramiderne - et naturligt fænomen , som er værd at beundre. Pyramiderne er mærkelige koniske sten, der er formet til sidste istid. 


Turen fra Vålådalen
Herfra er mange af de klassiske bjergture, både dags- og flerdagsture, til bjerghytter som Stensdalen, Vålåstugorna, Lunndörren og Gåsen. I nærheden er der flere gode dagsture! Blanktjärn, Ottfjället, Pyramider og Kirke. I Vålådalens bjergverden finder vi udfordringer, uanset om du er uerfarne bjergvandrere eller hardcore vandrere.

Turen fra Storulvåns Fjeldstation
Vi kommer formentlig forbi Storulvåns Fjeldstation og bevæger os mod Blåhammarens fjeldstation. Dagens etape sker i altid i stigende terræn med på en god tiltrampet sti. Undervejs passerer vi rislende fjeldbække og måske en flok rener. Måske nærmer vi os Sylerne som er Jämtlands højeste bjerg. På Sylerne findes der også en gletcher som er frossen året rundt. Vi overnatter på fjeldstationen hvor der er mulighed for et varmt bad. Vi kan også tørre vores udstyr og købe lidt proviant. Vi  sætte kursen retur mod Storulvåns fjeldstation igen som var startpunktet og endestationen for vores fjeldvandring.


Turen kan suppleres med 1 eller 2 ekstradage. 

Vandring har igennem tusindvis af år, spillet en stor rolle i Homo Sabiens udvikling 
Det at gå, har været et livsvilkår igennem en stor del af vores historie, og mens vi har vandret, har hjernen arbejdet med alle de store spørgsmål, der kan opstå helt ud af det blå, men som er svære at svare på: 

  • Hvor skal jeg hen?
  • Hvorfor går jeg?
  • Skal jeg ændre noget i mit liv?
  • Hvad er vigtigst i mit liv?

Efter vandreturen vender du retur til dit job og familie, med batterier fuldt opladte, og er nu klar til nye opgaver efter en vandretur i Sverige.

Forkundskaber: Ingen

Vandringen: Let men en normal god fysisk kondition er nødvendig.

Dagsetapper: 12- 17 km.

Medlemskab af STF anbefales
Du skal også være medlem af STF (Svenska Turistföreningen) for at bo på vandrehjemmene, men ikke-medlemmer skal typisk betale100 svenske kr. mere for en overnatning end medlemmer. STF vandrerkort kan købes på det enkelte vandrehjem, eller planlægges ind i starten af turen. Medlemsskab giver gratis afgang til de bemandede fjeldhytter.  (Medlemskab af STF sørger vi for, og vil være med i prisen).