Til dig der oplever/har oplevet krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane (sexchikane)
Når Arbejdstilsynet her taler om krænkende handlinger i arbejdet, herunder mobning og seksuel chikane, mener vi handlinger, der foregår mellem ansatte, og mellem ansatte og deres ledere.
Krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane, der udøves af patienter, brugere, kunder, elever eller lignende, betragter Arbejdstilsynet som vold i forbindelse med arbejdets udførelse.
Der er ofte personer der ringer til Arbejdstilsynets Hotline om krænkende handlinger, fordi de er i tvivl, om det de har oplevet, er krænkende handlinger.
Arbejdstilsynet definerer krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane som:
"når en eller flere personer groft eller flere gange udsætter andre personer for adfærd, der af disse personer opfattes som nedværdigende."
- Bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø
I Arbejdstilsynets definition er den udsattes oplevelse af handlingerne væsentlig. Det kan være meget forskelligt, hvad man oplever som krænkende eller nedværdigende. Alle har forskellige grænser, og det er okay at sige fra.
Mange sager om krænkende handlinger kommer aldrig frem i lyset og bliver derfor ikke håndteret i virksomheden – måske fordi kulturen på arbejdspladsen understøtter, at krænkelserne kan finde sted.
Du kan som medarbejder være bange for, at du ved at sige fra kan sætte trivslen og dét at føle sig som en del af fællesskabet på spil. Hvis det er en leder, der udøver de krænkende handlinger, kan det som medarbejder være særligt svært at sige fra, fordi man kan være bekymret for repressalier som fx at blive afskediget.
At være udsat for krænkende handlinger kan, afhængig af den konkrete situation, være en stor belastning og indebære en risiko for sikkerhed og sundhed.
Det er normalt at reagere på krænkende handlinger med symptomer på mistrivsel, fx oplevelse af magtesløshed, lavt selvværd, anspændthed, angst, vrede, søvnproblemer, uro, koncentrationsbesvær, hukommelsesbesvær, oplevelse af skyld, skam og chok.
Det er derfor vigtigt, at du søger støtte og hjælp til at håndtere situationen. Husk, du behøver ikke klare det alene.