APROPOS kommunikation ApS er godkendt og certificeret af Arbejdstilsynet og Danmarks Akkrediteringsinstitution som udbyder af den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse
Chokerende begivenheder i arbejdet

Chokerende begivenheder i arbejdet


Chokerende begivenheder i arbejdet omfatter fysisk vold, psykisk vold og traumatiserende hændelser.
 

Knap 2,5 pct. af de danske lønmodtagere har været udsat for vold eller trusler om vold i forbindelse med deres arbejde.
 

Spørgeskemaundersøgelsen National Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere (NOA-L) fra 2021 med over 30.000 besvarelser viser, at 3,5 pct. af den arbejdende befolkning rapporterer, at de har været udsat for vold på arbejdspladsen inden for de seneste 12 måneder. 6,4 pct. rapporterer, at de har været udsat for trusler om vold på arbejdspladsen.
 

I følgende jobgrupper rapporterer flere end gennemsnittet, at de har været udsat for fysisk vold på arbejdspladsen:
 

  • Specialpædagoger (23,5 pct.)
  • Social- og sundhedsarbejdere (19,3)
  • Pædagoger (18,8 pct.)
  • Portører m.fl. (18,5 pct.)
  • Politi og fængselsbetjente (18,2 pct.)
  • Specialundervisere (17,1 pct.)
  • Pædagogmedhjælpere (12,3 pct.)
  • Passagerservicemedarbejdere (10,5 pct.)
  • Skolelærere (9,7 pct.)
  • Sygeplejersker (9,5 pct.)
  • Brandmænd, reddere og sikkerhedsvagter (5,2)
  • Kundeinformationsmedarbejdere (4,5)
     

Kvinder er mere udsatte end mænd

Tal fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, bekræfter, at offentligt ansatte er mest udsat for vold og trusler, og at kvinder er mere udsatte end mænd.

Afhængig af alder har 7,3 - 9,4 % af alle kvinder i job været udsat for fysisk vold på arbejdspladsen inden for de sidste 12 måneder, mens det tilsvarende tal for mænd afhængig af alder er 2,5 - 4,4 %.

Derudover har 7,6 – 13 % af kvinderne været udsat for trusler om vold på arbejdspladsen inden for de sidste 12 måneder, mens det tilsvarende tal for mænd afhængig af alder er 5,2 - 8,2 %. Tallene stammer fra undersøgelsen

Chokerende begivenheder omfatter her fysisk og psykisk vold samt traumatiserende hændelser, som direkte eller indirekte kan true medarbejderens sikkerhed og sundhed.

Fysisk vold omfatter aktivt påført skade som fx slag, spark, bid, kvælningsforsøg eller knivstik. Andre typer af fysisk vold kan være voldsomme hændelser, fx i forbindelse med et røveri.

Psykisk vold omfatter episoder, hvor medarbejderen udsættes for verbale trusler, krænkelser, truende adfærd, systematisk fornedrelse, ydmygelse e.l.
Begge typer af vold kan være rettet direkte eller indirekte mod medarbejderen.

Indirekte vold kan fx være, når medarbejderens familie, venner eller andre pårørende er genstand for vold eller trusler om vold. Sådanne overgreb kan
også være psykisk belastende for arbejdskolleger, som er vidner til volden.

Traumatiserende hændelser omfatter episoder, hvor medarbejderen konfronteres med voldsomme og psykisk belastende hændelser, fx ulykker med
omkomne eller stærkt tilskadekomne, uhelbredeligt syge, selvmord eller selvmordsforsøg. 




Tilmelding til nyhedsbrev