APROPOS kommunikation ApS er godkendt og certificeret af Arbejdstilsynet og Danmarks Akkrediteringsinstitution som udbyder af den lovpligtige arbejdsmilj√łuddannelse
De fleste sidder for længe med musen

De fleste sidder for længe med musen


Blandt brugerne af computere arbejder tre ud af fire mere end fire timer ved skærmen. En undersøgelse blandt HK/Privats medlemmer viser, at mange oplever gener eller sygdom på grund af smerter.
 
HK/Privat har i samarbejde med analyseinstituttet Wilke A/S lavet en undersøgelse blandt 510 af medlemmerne, der er repræsentativt udvalgte. Undersøgelsen viser, at 77 procent af dem arbejder ved skærmen i over fire timer om dagen - en grænse, som arbejdsmedicinerne i flere år har anbefalet som det maksimalt forsvarlige. Blandt skærmarbejderne har 38 procent oplevet gener - og hver femte af dem har direkte været sygemeldt takket være smerter.
 

Undersøgelsen viser, at generne optræder hyppigere blandt dem, der arbejder mere end fire timer ved skærmen hver dag end blandt dem, der arbejder mindre end fire ved skærmen. Godt hver tredje af dem, der oplever gener ved skærmarbejdet, mener, at det påvirker deres arbejdsindsats. Lidt over halvdelen synes, at det påvirker fritiden.

- Undersøgelsen er på flere punkter intet mindre end chokerende, siger arbejdsmiljøkonsulent i HK/Privat, Svend-Erik Hermansen.
 

Han peger især på de 21 procent blandt dem, der melder om gener efter musearbejde, og som har været sygemeldte på grund af smerter.

- Jeg ser meget alvorligt på virksomhedernes ansvar. De har ikke gjort nok for at løse problemerne. Det er tydeligt. Jeg må appellere til en hel særlig indsats fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens (V) side. Han har jo ofte demonstreret mange holdninger til sygefravær, fortsætter Svend-Erik Hermansen.
 

- Her er en konkret, kontant opgave: Ministeren kan beordre arbejdsgiverne til at nedbringe sygefraværet gennem et ordentligt arbejdsmiljø på virksomhederne. Og arbejdsgiverne har jo også en direkte forpligtelse til selv at tage opgaven, konstaterer han.

Samtidig råder han medlemmer af HK/Privat, der står midt i problemerne, til hurtigt at få fat i Musekogebogen og finde en række gode råd på hjemmesiden www.arbejdsmiljoeportalen.dk
Tilmelding til nyhedsbrev