Følg os på Facebook
Kursusoversigt og tilmelding

Skiftende arbejdstider

En rigtig god søvn er én af forudsætningerne for et godt arbejdsmiljø. 

Skiftende arbejdstider og søvn Jagten på den gode søvn
Skiftende arbejdstider kan betyde, at du sover dårligt.  Det kan være fordi:
 
  • Arbejdsvagterne ligger for tæt på hinanden så der ikke er tid nok til at få tilstrækkeligt med sammenhængende søvn mellem arbejdsvagterne, eller
  • Din døgnrytme bliver rykket, fordi du skal stå op på forskellige tider eller være vågen om natten. Hvis du ikke får tilstrækkelig god søvn eller din døgnrytme bliver rykket, kan det betyde, at du bliver træt og søvnig. Det nedsætter din reaktions- og koncentrationsevne, og din adfærd ændres og bliver langsommere. Derfor kan risikoen for fejl og ulykker stige.
8 timer mellem to vagter giver for lidt søvn
Hvis fritiden mellem to vagter er mindre end 12 timer, har du ikke tilstrækkelig mulighed for få hvilet dig. Det kan fx være hvis man har en sen aftenvagt, der slutter kl. 23 og næste dag skal stå tidligt op for at begynde en vagt kl. 7. Så har man kun 8 timer mellem to vagter. I den tid skal man nå at komme til og fra arbejde, lave mad og spise og andre dagligdags rutiner. Så bliver det er umuligt at få de 7-8 timers sammenhængende søvn pr døgn, som er det biologisk set mest passende for de fleste mennesker.

Regelmæssighed og rutiner er godt for din søvn
De største problemer med uregelmæssighed er at soverytmen ødelægges, og at
 
  • Undgå at hvileperioden er for kort. De fleste mennesker har brug for 7-8 timers søvn.
  • Beskyt søvnen – få et ordentligt søvnmiljø. Sov for eksempel i den roligste del af huset, slå telefonen fra, sørg for behagelig temperatur.
  • Forsøg at få en god søvnrutine. Invester i en god seng og brug den til det, den er beregnet til og altså ikke som spisested eller fjernsynssted.
  • Undgå tunge måltider og alkohol før søvn. Det giver urolig mave og forkorter søvnperioden.
  • Spis fornuftigt og motionér. Men overdriv ikke. Hård fysisk aktivitet skal undgås tre timer før, man skal sove.

Minimum 12 timer mellem vagter
Det er faktisk muligt at planlægge sig ud af en del af problemerne. For eksempel ved at sørge for, at arbejdsvagterne ikke ligger for tæt på hinanden. Hvis fritiden mellem to vagter en mindre end 12 timer, er der ikke ordentlig mulighed for at få hvilet ud. Hvis man ikke er udhvilet, betyder det nedsat koncentrations- og reaktionsevne. Det kan medføre en øget risiko for fejl og ulykker.
 
Det er muligt at mindske træthed

Videnskabelige undersøgelser har vist, at har en person indflydelse på planlægning af vagter, så oplever den pågældende mindre træthed og bedre søvn. Skal man på natarbejde, er det også godt at tage sig en lur på et par timer inden vagten.

 

 

 
 

Relaterede sider: