APROPOS kommunikation ApS er godkendt og certificeret af Arbejdstilsynet og Danmarks Akkrediteringsinstitution som udbyder af den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse
Ny stress kan ødelægge hjernen

Ny stress kan ødelægge hjernen

 
IT-medarbejdere, læger journalister og andre vidensarbejdere rammes i stigende grad af en ny stresslignende sygdom, der sætter sig på hjernen og ødelægger hukommelsen og evnen til at holde fokus, analysere og kombinere viden.
 
Arbejdspsykolog Einar Baldursson fra Arbejds- og miljømedicinsk klinik på Skive Sygehus har døbt sygdommen hukommelses- og opmærksomhedssyndromet . Han siger til Morgenavisen Jyllands-Posten, at fænomenet stort set var ukendt før 2001.
Nu er op mod seks procent af alle IT-medarbejdere og i hvert fald tre procent af alle vidensarbejdere angrebet, siger Einar Baldursson.

Sygdommen er ofte forårsaget af stress, og den skader hjernen, så det bliver svært at huske og koncentrere sig. Det er en ny erkendelse, at stress direkte kan forårsage skader på hjernen, siger Einar Baldursson.
 

Han mener, at deadlines og en øget arbejdsmængde spiller en større rolle i dag end for et par år siden. Det skyldes, at IT-krakket og terrorangrebet i New York har skærpet konkurrencen og skabt øget panik.
 

Mange ledelser vender tilbage til gammeldags ledelsesformer, der egentlig hører til i industrisamfundet, siger Einar Baldursson.
Han iagttagelser bekræftes af stressforsker Bo Netterstrøm, Arbejdsmedicinsk Klinik i Hillerød Sygehus. Han oplever, at flere folk i videnstunge erhverv kommer, fordi de er brudt sammen, har fået en depression eller ikke ved, hvordan de skal genoptage arbejdet.
 

Han møder ofte folk, der er brudt sammen efter en hyperaktiv periode, hvor det hele kører derudaf, og hvor de ikke kan koncentrere sig om deres omgivelser.

Ved en lille begivenhed bryder de sammen og kan få symptomer, der minder om en blodprop i hjernen, og de begynder måske at tale sort, siger Bo Netterstrøm. Han mener, tilstanden skyldes, at der i mange job ikke findes en øvre arbejdstid, og at folk er mere engagerede i deres job.

Når opgaverne vokser os over hovedet, kan hjernen ikke følgen med længere, siger stressforskeren fra Hillerød.
 

Seniorforsker på Arbejdsmiljøinstituttet, Vilhelm Borg, supplerer med, at undersøgelser i en edb-virksomhed viste sammenhæng mellem stress-symptomer og ledelseskvaliteten.
 

F.eks. forekom de særligt ofte for de grupper, der fik udstukket urealistiske planer med for mange deadlines og dermed havde svært ved at blive færdige med deres arbejde, siger Vilhelm Borg Læs mere her




Relaterede sider:

Tilmelding til nyhedsbrev