APROPOS kommunikation ApS er godkendt og certificeret af Arbejdstilsynet og Danmarks Akkrediteringsinstitution som udbyder af den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse
Den gode søvn

Den gode søvn

Du sover næsten en tredjedel af dit liv, og hvis du får lov til at blive 75 år, så har du drømt i sammenlagt 6 år. Ikke noget at sige til, at "den gode søvn" fascinerer - og den er også vigtig for, at din hverdag kan hænge sammen.

 

Søvnens faser
Fra at være vågen glider du langsomt ind i indsovningsfasen. Tankerne flyder. Musklerne slapper af. Og nu glider du så ind i den lette søvn. Hvis du bliver vækket under den, tror du ikke, at du har sovet. Så er der den dybe søvn. Det kan tage 15 sekunder at vågne rigtigt fra den dybe søvn. Sådan går det op og ned natten i gennem - men endelig er der jo også drømmesøvnen. Øjnene rykker hastigt frem og tilbage bag øjenlågene, og kroppens muskler er lammede. Drømmesøvnen - og sådan er der 4 faser.

Men hvorfor overhovedet sove? Der er flere teorier. Måske er det for at spare på energien. Måske er der stoffer i hjernen, der skal fjernes, så de ikke hober sig op. Måske bruges søvnen til at reparere hjerneceller; hjernen får et tiltrængt serviceeftersyn. Forskerne har mange teorier - men helt sikkert er det, at det er vigtigt, at du sover godt.
 

Sov godt
Så få dig en rigtig god madras. Det er vigtigt. Hvis du falder i søvn til behagelig musik, så husk en timer, der slukker for musikken, så du ikke skal vågne for at slukke. Brug kun soveværelset til sex og til søvn. Kroppen har det bedst med faste soverytmer - også i weekenden. Hav en behagelig temperatur i soveværelset. Lad være med at indtage en masse mad, kaffe eller cola inden, du skal sove. Man skal på den anden side heller ikke gå sulten i seng. Et varmt bad kan virke dejligt sløvende. Og hvis du dyrker motion, så sover du bedre, hvis du dyrker motionen ved aftenstid.

Endelig er dårlig søvn meget tit et symptom på langvarig stress. At hjernen har alt for meget at rode med, og så er du nødt til at overveje, om du har gang i for mange ting.
 

I gennemsnit sover vi op mod 8 timer, og når man bliver ældre, sover man gerne lidt mindre. Det er helt naturligt. Den tyske kansler Bismarck sov 10 timer hver nat, mens Winston Churcilll, kun behøvede 3 timers nattesøvn.


 




Tilmelding til nyhedsbrev