APROPOS kommunikation ApS er godkendt og certificeret af Arbejdstilsynet og Danmarks Akkrediteringsinstitution som udbyder af den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse
Nattelivet spiller for højt

NATTELIVET SPILLER FOR HØJT

 
Der skal skrues ned for musikken på diskoteker, barer og spillesteder. Det er Arbejdstilsynets umiddelbare indtryk efter, at screeningen af hotel- og restaurationsbranchen er begyndt. Den høje musik kan skade hørelsen hos medarbejderne.

Arbejdstilsynet er i øjeblikket i gang med at screene hotel- og restaurationsbranchen i hele landet. I København har Arbejdstilsynet anmærkninger til 90% af de kontrollerede virksomheder i nattelivet, skriver Magasinet Arbejdsmiljø. Det handler især om at skrue ned for lyden i branchen, hvis støjreglerne skal overholdes.

Trepartsaftale om prioriterede nationale mål for arbejdsmiljøindsatsen fra perioden 2020 - 2030

Regeringen og arbejdsmarkedets partner er er konkret aftalt fire nye nationale mål for arbejdsmiljøindsatsen:

  • Stærk sikkerhedskultur på arbejdspladser – færre skal udsættes for arbejdsulykker
  • Sikkert og sundt arbejde med kemi – færre skal udsættes for farlig kemi på arbejdspladsen
  • Sikkert og sundt ergonomisk arbejdsmiljø – færre skal udsættes for væsentlige fysiske belastninger
  • Sikkert og sundt psykisk arbejdsmiljø – færre skal udsættes for væsentlige psykiske belastninger

Musiksteder kan få påbud om støjmåling

Anders Svendsen, der er tilsynsførende i Arbejdstilsynets Tilsynscenter 1, udtaler til magasinet:

”Selv om ejerne ofte er overraskede over at se os, har vi faktisk fået en positiv modtagelse. Men vi har anmærkninger hos op mod 90% af virksomhederne. Hvis vi f.eks. har mistanke om et for højt støjniveau – fordi vi ikke selv kan tale sammen i rummet – så giver vi påbud om, at ejeren skal måle støjen. Når vi ser rapporten, kan vi konstatere, om der er grundlag for indgriben f.eks. påbud om at reducere støjbelastningen for de ansatte."
 
For høj musik kræver måske høreværn
Når støj på en arbejdsplads overstiger 80 decibel, skal arbejdsgiverne stille høreværn til rådighed. Flere steder i nattelivet er støjniveauet oppe på 100 decibel, lyder erfaringerne fra Arbejdstilsynets Tilsynscenter 1. Men beskyttelse af de ansatte behøver ikke kun at handle om høreværn. Det kan f.eks. også handle om at ændre på indretningen, som kan hjælpe med at dæmpe støjkilderne.
 
Gammel bekendtgørelse om støj i 2006 gælder stadigvæk idag

Støjbelastningen skal bringes ned til en grænse på 85 decibel, fremgår det af en bekendtgørelse, som er trådt i kraft i 2006. Musikbranchen har dispensation fra bekendtgørelsen i to år.

 

EU har ligeledes regler for støj
Kortlægningen af støj skal ske efter ensartede metoder i alle EU-lande, og oplysninger om støj skal stilles til rådighed for offentligheden. Der skal også vedtages handlingsplaner for at forebygge og reducere ekstern støj, når det kan have skadelige virkninger for menneskers sundhed. 


Få mere viden

Læs Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 63 af 6. februar 2006 "Beskyttelse mod udsættelse for støj i forbindelse med arbejdet".


Støj er et af de prioriterede områder i regeringens 2010-plan for arbejdsmiljøet


Se Støjportalen på Arbejdstilsynets website.




Relaterede sider:

Tilmelding til nyhedsbrev