Tilsynsbog - hvad og hvorfor

Tilsynsbog - om arbejdstid og afvigelser

 Ophævet 2021 - Idag er er ikke formkrav til dokumentationen. I skal dog kunne dokumentere afvigelserne skriftligt

Den danske lovgivning er i overensstemmelse med EU's arbejdstidsdirektiv 93/104/EF af 23. november 1993, EU's arbejdstidsdirektiv 03/88/EF af 4. november 2003, FN's Konvention om Økonomiske, Sociale og Kulturelle Rettigheder af 16. december 1966, ILO konvention nr. 14 af 17. november 1921 om ugentlig hviledag samt ILO konvention nr. 106 af 26. juni 1957 om ugentlig fritid i handel og kontor.

Mange er ikke klar over, at arbejdstidsdirektivet er en præceptiv lov og kan ikke fraviges i virksomhederne. En præceptiv lov er forpligtende og skal overholdes.

 

Denne lov er fra den opdaterede og konsoliderede version af arbejdsmiljøloven og bygger således på lovbekendtgørelse nr. 1084 af 19. September 2017. Eventuelle senere ændringslove er implementeret i det omfang, som de er trådt i kraft.​
 

Afvigelser i arbejdstiden dokumenteres skriftligt skal nu registreres

 

Nyt EU-direktiv implementeret i juli 2024

På grund af EU-dom C477/23 er det ikke længere lovligt at arbejde mere end 13 timer i døgnet. Den 1. juli 2024 trådte nye regler om arbejdstid og hvileperiode i kraft, så de er i overensstemmelse med EU-domstolens praksis.

  • Afgørelsen viser, at den daglige og ugentlige hviletid er to uafhængige rettigheder, der forfølger hver deres formål.
  • Dette indebærer, at den daglige og ugentlige hviletid ikke skal lægges sammen. Derimod skal den daglige hviletid lægges til den selvstændige og særskilte ugentlige hvileperiode på mindst 24 timer.

Disse regler betyder:

  • Du må ikke arbejde mere end 48 timer om ugen i gennemsnit over fire måneder.
  • Du skal have mindst 11 timers sammenhængende hvile om dagen.
  • Du har ret til mindst et fridøgn om ugen.
  • Hidtil har arbejdsmarkedets parter kunnet indgå kollektive aftaler om, at rådighedstjeneste på arbejdsstedet betragtes som hvileperiode, f.eks. når de ansatte hviler i et vagtværelse. Det vil ikke længere være muligt fremover at indgå aftale om dette. Fremover vil al tid på arbejdsstedet blive betragtet som arbejdstid.

EU's Arbejdstidsdirektiv giver en minimumgaranti for:

  • en maksimal gennemsnitlig arbejdsuge (inklusiv overtid) på 48 timer.
  • en minimal daglig hvileperiode på 11 sammenhængende timer for hver 24 timer.
  • Pauser når arbejdsdagen overskrider seks timer.
  • En minimal ugentlig hvileperiode på 24 timer plus den daglige 11-timers (ialt 35 timers) hvileperiode for enhver syv-dages periode.
  • Minimum fire ugers betalt frihed om året.
  • Natarbejde begrænses til gennemsnitligt otte timer for enhver 24-timers periode

Afvigelser i arbejdstiden dokumenteres skriftligt (Ophævet 2021)

I 2021 blev bekendtgørelsen om tilsynsbog og tilsynsrapporter ophævet (arbejdsmiljølovens § 78), fordi Arbejdstilsynet i dag kommunikerer digitalt med virksomhederne.

Ny lovgivning betyder at al arbejdstid skal registreres. 


 




Tilmelding til nyhedsbrev