Olaf var ansat ved Københavns kommunes skolevæsen (idag Børne- og Ungdomsforvaltningen).
Olaf Ries blev født den 28 januar 1941 i Aarhus.
Olaf blev uddannet som skolelærer fra Jelling Seminarium i 1963 og herefter blev Olaf Ries ansat ved Københavns kommunes skolevæsen, første tjenestested var Vognmandsmarken/Kildevæld Skolen, herefter til Katrinedals Skole. Ny Carlsberg vejens skole fik også besøg af den engageret lærer og Olaf Ries vendte senere retur igen til Katrinedals skole.
Olaf’s linjefag var historie, dansk, samfundsfag og han var et fyrtårn af bedste klasse!
Olaf skulle hver eneste dag, og hver eneste time, forholde sig til sine elever – motivere, støtte, inspirere og udfordre dem.
Olaf Ries var et fagligt fyrtårn. Et fyrtårn, der lyste kraftigt op i horisonten – og viste vejen for de unge mennesker. Og han kunne modstå både vind, blæst, hagl, sne og slud.
Historiebevidsthed stod centralt i historieundervisningen for Olaf Ries. Det handlede om "Udvikling af den enkelte elevs bevidsthed, om sit eget særpræg og sit eget ståsted, i forhold til omgivelserne, og i forhold til den historiske forandringsproces.
Olaf Ries havde i hele sin aktive tid som lærer, også et skarpt blik for skævheder i samfundet, og med hjerte for den svage, men dejligt fri for færdige løsninger.
Makkerparret Claus Buttenschøn og Olaf Ries var meget aktive og har skrevet flere end 60 lærebøger.
I flæng skal nævnes:
Mange publikationer udgik fra Olaf hånd – og han fik sat mange personlige aftryk, til glæde og inspiration for mange elever og lærer:
Hele sit aktive arbejdsliv, brændte Olaf Ries for at undervisningen skulle lede frem mod, at eleverne fik tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der satte dem i stand til at gengive og fortolke begivenheder fra Danmarks historie og sætte Danmarks historie i relation til Nordens, Europas og Verdens historie. En opgave som satte hele Olaf's aktive arbejdsliv i et perspektiv, der rækker langt ud i fremtiden, til glæde og inspiration for mange.
Feriekolonien Thorupstrand, var hjertebarn i mere end 10 år, for Olaf Ries
Olafs hjerte bankede voldsomt for Kolonien Thorupstrand, som ligger i Hanherred, ca. 13 km nordvest for Fjerritslev, på en stor klitgrund med direkte adgang til Vesterhavet. Huset er et tidligere badehotel bygget i 1938, men har fungeret som koloni siden 1949.
Her var Olaf bl.a. sammen med Ove Vith, to fantastiske lærerkræfter fra NCS og teamet bag en del af de mange ture over en 10 årige periode til Thorup Strand. Altid drama og forskrækkelige historier - og medrivende skoleelever, som skulle fange skurkene. Altid en sen aften i havnen, rundt om i plantagen eller andre spændende steder. Det skal siges, at historierne endte altid lykkeligt.
Der var også tid til et filmprojekt og altid en dramatisk historie omkring fiskerhytterne eller andre dramatiske steder. En aktiv ferie endte altid med olympiske lege, med diplomer til de stolte vindere, af de mange discipliner.
Skitur til Norge i starten af hans job
Her deltog Olaf som aktiv lærer igennem en periode. Her blev unge elever fra Nørrebro og Vesterbro, sendt afsted på skitur til Norge.
Turen var gratis for eleverne og legatet råder over fuldt skiudstyr og skitøj. Legatet blev i1963 stiftet af Civilingeniør, direktør Chr. Valdemar Jensen og hustru Emilie Jensens legat "Legatet af 19. februar1886". Datoen 19. februar1886 refererer til hans kones fødselsdag. Legatet er norsk/dansk. Indtil 1999 var der kun drenge med på turen, men fra 2000 kom der også piger med. Det var de samme skoler, der hver gang indstiller elever til turen. Udvælgelsen af elever skete i samarbejde med legatet – og rammerne var relativt vide.
Hvis pengene i familien var små, var her en oplagt mulighed for eleverne (og lærerne), at opleve andet end den normale grå hverdag, på Nørrebro eller på Vesterbro.
Udsendt som ulands-frivillig i Uganda og Zambia
Dengang var det skolelæreren, sygeplejersken, landmanden og håndværkeren, helt almindelige mennesker, der rejste ud.
Olaf var i to perioder udsendt som ulandsfrivillig, første periode var fra 1968 – 1970 i Uganda og igen i perioden 1976 -1979 i Zambia.
Måske havde sangeren, Thomas Helmig tanke på Olaf Ries, da han skrev den smukke sang ”Malaga”.
Citat fra teksten:
”Nogle døre
Må man lukke for at verden kan blive større
Jeg slutter fred med det hele
Alle sammen, hver og en
Mens jeg venter
På at komme hjem igen”