F√łlg os p√• Facebook

Vanens magt


Mennesker er magelige. De fleste er sådan indrettet, at hvis de bliver præsenteret for en ny idé, begynder de straks at pille den fra hinanden og finde alle mulige forklaringer på, at det er en dårlig idé lige netop for dem. Så kan de fortsætte med at gøre, som de plejer, og det er nu en gang det letteste. Hvem har lyst til at gå ud og skovle sne i indkørslen på en kold decemberdag, når man sidder i sin velpolstrede chesterfieldsofa foran den blafrende kaminild med en kop dampende varm chokolade?
 

Men hvis det bliver ved med at sne, er du nødt til at overvinde din magelighed. Hvis du ikke gør noget, sner du inde.

Vær på vagt over for rutinen. Lad være med at sætte dig selv i bås og snyde dig selv for spændende oplevelser ved at klistre hjemmelavede mærkater på dig selv. Du er ikke på en bestemt måde, medmindre du selv vælger at være det.
 

Det er hårdt arbejde at lave om på sine vaner. Du vil møde modstand hver gang, du beslutter dig til at ændre noget ved dig selv, og du vil være fristet til at give op. Men uanset hvor du befinder dig i dit liv, kan du flytte dig og bevæge dig hvorhen, du vil.

 

Hver gang du føler dig på gyngende grund, har du muligheden for at opleve noget nyt og spændende. Du kan vælge at tænke på risikoen i en mulighed eller mulighederne i en risiko. Du vælger selv, om du vil køre med håndbremsen trukket hele vejen. Om du vil være levende eller bare eksistere.
 

  • Begynd i det små. Det er ikke nødvendigt at sige dit job op og tage på kængurustylte tværs over indlandsisen for at lave om på dit liv. Men gør noget. Hvis du er led og ked af dit arbejde, har du to muligheder: du kan se dig om efter et andet job, eller du kan ændre indstilling til det arbejde, du har. Skift fokus, tænk positivt, se mulighederne i det, du laver. Hvis du alligevel kommer til det resultat, at det ikke er det rigtige arbejde for dig, men det bare ikke lige kan lade sig gøre at få et nyt i morgen, så bevar den positive indstilling, mens du venter — men lad være med at vente for længe. Tænk som skopudseren, der sagde: ‘Jeg er ikke kørt fast i det her job. Jeg bruger det som springbræt.’

     

  • Stil dig selv spørgsmålet: ‘Hvad er det værste, der kan ske?’ Det indebærer altid en risiko at gøre noget andet, end du er vant til, men svaret vil som regel være: ‘Ikke noget særligt.’ Tag en lille chance hver dag. Hver eneste lille risiko, du løber, hver eneste lille forandring du foretager dig i forhold til, hvad du plejer at gøre, er med til at gøre tilværelsen sjovere og mere interessant.

     

  • Stå op på forskellige tidspunkter. Spis morgenmad, før du går i bad, hvis du plejer at gøre det i modsat rækkefølge. Kør en ny vej til arbejde, tal med nogen, du ikke har talt med før, eller bestil pizza nr. 27 i stedet for nr. 18, som du plejer. Så har du taget det første lille skridt til at lave om på de gamle vaner og mønstre, der begrænser dig. Når du holder op med at leve dit liv efter et ritual, begynder du at tænke på en anden måde og se nye muligheder. Efterhånden vænner du dig til at tage større chancer.