SPØRG BARE!
Spørger du nok?
Hvis du sjældent opnår det du vil, er der noget der tyder på at du spørger for lidt. Du kommer ikke langt uden at bede nogen om hjælp.
Børn er hæmningsløst nysgerrige og videbegærlige og spørger om alt mellem himmel og jord så længe de er små. Men Spørge-Jørgener er ikke populære hos voksne. De er besværlige, og det skal de nok få at vide på et tidligt tidspunkt. Når de selv bliver voksne, sidder det dybt i dem at det gælder om at spørge så lidt som muligt. Ingen bryder sig om at blive afvist – så hellere holde sin mund.
Der er voksne mennesker der hellere vil forsøge at finde en adresse på Sjællands Odde ved hjælp af et bykort over Esbjerg end de vil spørge nogen om vej.
Spørg så meget som muligt! Det viser at du betyder noget, og du får som regel det du beder om. Bed mekanikeren om et lift til stationen når du afleverer din bil til service. Bed din sidemand i kantinen om at lade være med at ryge når du spiser. Bed om at komme til at arbejde for den du allerhelst vil arbejde for.
Når det gælder større ting:
Vær sikker på at du henvender dig til den person der kan hjælpe dig. Forbered dig grundigt. Det er ikke nok at håbe på det bedste. Du skal vide at det er den rigtige du spørger.
- Spørg på det rigtige tidspunkt. Lav en aftale hvis det er en travl person du skal tale med. Hvis du vil tages alvorligt, skal du sørge for at få fuld opmærksomhed når du beder om noget.
- Vær så præcis som muligt. Sig hvad du har brug for, ikke hvad du ikke har brug for.
- Spørg som om du er sikker på at få det du beder om. Skab øjenkontakt og vis med dit kropssprog, dit ordvalg og stemmeføring at du tror på dig selv. Selvsikkerhed opøver du ved at ’lade som om’ i begyndelsen. Når du har gjort det tilstrækkelig mange gange, føler du dig selvsikker.
- Engagement smitter! Du kan opnå næsten hvad som helst hvis du er entusiastisk nok. Det gør dig troværdig når du brænder for en sag.
Brug din fantasi og din humoristiske sans. Humor nedbryder forsvarsværkerne og får folk til at spidse ører. NB! Ironi er bandlyst. Det skaber afstand og usikkerhed, og du risikerer bare at forplumre sagen. Selvironi er derimod et stærkt kort, men lad være med at nedgøre dig selv – heller ikke for sjov.
Gør din ’modpart’ opmærksom på alle de fordele han/hun selv opnår ved at imødekomme dit ønske. Giv eller gør noget til gengæld hvis det er muligt. ’Noget for noget’-princippet er udødeligt.
Hvis du får et nej, så betragt det som et ord på tre bogstaver og ikke andet. Lad være med at gå i spåner over det. Spørg igen! Tag aldrig et nej for et nej - stædighed lønner sig.
Ender det alligevel med at du må kaste håndklædet i ringen fordi du står over for en person der er mere stædig end dig, er det stadigvæk for tidligt at give helt op. Spørg om han/hun har en idé til hvem du kan bede om hjælp i stedet for. Fører det heller ikke fører til noget (men det gør det som regel!), har du i det mindste gjort hvad du kunne.
Uanset hvordan det ender, så sørg for at komme ud af det på en ordentlig måde. Lad være med at smække med døren og ødelægge muligheden for at vende tilbage en anden gang. Verden er så lille og forbundet på kryds og tværs at du ikke har råd til at have uvenner derude.
KORT SAGT
- Hvis du spørger for lidt, opnår du for lidt
- Spørg med samme selvfølgelighed som et barn
- Når du spørger, viser du at du betyder noget
- Du får som regel det du beder om
- Betragt et nej som et ord på tre bogstaver - ikke andet
BILLIGE TRICKS
- Gennemtænk på forhånd alt hvad du kan blive spurgt om
- Lad være med at tale om dig selv – den du beder om noget, er hovedpersonen