F√łlg os p√• Facebook

5 sladdertyper - sådan tackler du dem

Alle elsker en god historie - især dem om andre.
 
På arbejdet er det historier - eller sladder - om kollegaer en indgroet del af de fleste virksomhedskulturer.  Størstedelen af sladderhistorierne er der ifølge de fleste eksperter ikke noget galt med. De giver sstærkere bånd til kollegaer og større fællesskabsfølelse. Omvendt kan kollegaer, der spreder ondsindede rygter og negativ sladder have en negativ effekt på arbejdsmiljøet.
 
Læs her hvordan du takler 5 almindelige sladdertyper:
 
Båndoptageren
Du betror en kollega, at du er bekymret over en chef, der er blevet ufokuseret. Samma dag hører du en version fra en anden kollega. Båndoptageren spiller fortrolige samtaler igen og igen for alle på arbejdspladsen.
 
Vær varsom når du taler med "båndoptageren". Småsnak er fint, men alt, hvad du gerne vil holde privat - hvad enten det drejer sig om en date eller utilfredshed med en arbejdsopgave - skal du dele med en anden kollega.
 
Maratonløberen:
Kollegaen, der tropper op ved dit skrivebord og insisterer på at dele saftige nyheder. Maratonløberen vil begynde, at slader oved den første kop kaffe, give dig yderlig information til frokosten og hive fat i dig igen, når I går hjem sidst på eftermiddagen.
 
Afskær maratonløberen så hurtig som muligt. Forsøt at skifte samtaleemne. Du kan også sige, at du har travlt og skal koncentrere dig om arbejdet. Maratonløberen forsår betydningen hvis du holder fast.
 

 

Dobbeltagenten
Dobbeltagenten sladrer til dig om chefen. Og sladrer til chefen om dig. Uheldigvis bliver dobbeltagentens hemmeligheder sjældent afsløret, før du brænder fingrene på noget, som du har sagt til dobbeltagenten.

Vær varsom med, hvad du fortæller dobbeltagenten, da dine ord vil blive fordrejet. Hvis du har et sammenstød med en dobbeltagent, er det bedst at sige det direkte til vedkommende, så du slår fast, at du ikke er et let offer.


Jagthunden
Opsøger dig for at få informationer, når din arbejdsplads summer af spekulation. F. eks hvis en chef har forladt virksomheden, og udmeldingen er, at jobbet vil blive besat internt. Jagthunden sætter snuden i sporet og vil have flere informationer.

Undgå gættelege. Hvis jagthunden spørger om stillingen, så vær ærlig, og sig, at du ikke har nogen ide om, hvem som får jobbet. Undgå af deltage i spekulationstænkningen, da det blot vil få jagthunden til af grave efter flere informationer.

Klagesangeren

Vil regelmæssigt diskutere sine klagepunkter med dig – og alle andre på arbejdspladsen. Klagesangeren har det som sin hobby, at dele sine tanker med alle. Den ene uge er han/ hun utilfreds med Hans i regnskabsafdelingen , og den næste med noget andet.


Den bedste taktik er ikke at gå ind i en diskussion. Det vil kun kaste brænde på bålet, hvis du begynder, at sige, at du også har haft problemer med Hans i regnskabsafdelingen. Tal i stedet for positivt om den person eller det, som klagesangeren gerne vil diskutere.