F√łlg os p√• Facebook

Sønderjysk virksomhed skaber kunstigt dagslys

Sønderborg-virksomheden Servodan har i samarbejde med udenlandske partnere udviklet metode til at skabe kunstigt dagslys overalt på kontorer.
 

Efter seks års intenst udviklingsarbejde til et pænt millionbeløb har en af verdens førende virksomheder inden for intelligent lysstyring, Servodan A/S, i Sønderborg knækket koden, så det er muligt at bringe dagslys ind i hver en krog af et kontor eller en anden bygning.

Den patenterede løsning baseret på trådløs kommunikation og LED-teknologi kan få epokegørende indflydelse tusinder af menneskers velbefindende i dagligdagen. Afhængig af modtagelsen på verdensmarkedet forventer den familieejede virksomhed med omkring 50 medarbejdere, at der kan skabes 150-200 arbejdspladser. De mange medarbejdere vil primært blive beskæftiget i egen fabrik men også hos samarbejdspartnere i primært Sønderborg-området.
 
»Vi træder nogle trin op ad en stige, som ingen andre har betrådt, og konceptet blev en kæmpesucces på messen Light+Building i Frankfurt i april,« siger udviklingsdirektør Leif Petersen, der driver Servodan sammen med brødrene Henning og Kaj.
 

Psyken påvirkes af lys

I første omgang er målgruppen for lysstyringskonceptet kontormiljøer og offentlige bygninger, der vil kunne forsynes med ekstra armaturer i lofter og på vægge, som fungerer som kunstige vinduer og frembringer en virkning, der skal opleves. De seks års analyser i samarbejde en fransk professor ved universitetet i Lyon har kortlagt dagslysets farvespektrum og varierende lysindhold hen over dagen, fra det rødlige om morgen, det blålige i de følgende timer til det atter rødlige sidst på dagen.

»I dag er vi henvist til at sidde i kunstigt lys fra lysstofrør, og det kan mange mennesker ikke tåle, fordi psyken påvirkes af det manglende dagslys. Den negative virkning er påvist af flere rapporter fra blandt andre Statens Byggeforskningsinstitut,« siger Leif Petersen.

De første prototyper produceret i samarbejde med den franske armaturproducent, Windauga, er klar og vil for første gang blive præsenteret i Danmark på messen El & Teknik 2008 i dagene 20.-22. maj i Odense Congress Center. På førstedagen holder Servodan et seminar om nyskabelsen.
 

Internationale partnere

LED-teknologien betragtes som fremtidens belysning. De små lysdioder har en lang holdbarhed, kræver ikke megen energi og er i dag fem gange mere effektive end almindelige glødelamper. Lysdioder vil inden for de næste 20 år stå for op til 47 pct. af det samlede belysningsmarked i USA. Det vil overflødiggøre et antal kraftværker i USA.

Servodan har i udviklingen af konceptet arbejdet tæt sammen med chefen for instituttet ENTPE-CNRS ved Universitetet i Lyon, direktør og professor Marc Fontoynont, der er manden bag LED-belysningen af bl.a. det verdensberømte maleri af Mona Lisa og lyset på Eiffeltårnet i Paris. Center for Software Innovation (CSI) i Sønderborg står bag rådgivningen omkring bl.a. styringens softwarestruktur. Konceptet overholder Lysteknisk Selskabs anbefalinger for rigtigt lys, Energi Sparefondens retningslinjer samt Statens Byggeforsknings Instituts definitioner af sundhed på arbejdspladsen.
 

Solskin eller skygge

Servodan-løsningen består af en række sensorer og en kontroller, der styrer lyset i de LED armaturer, som enten er placeret i loftet eller på væggen. Servodan samarbejder med franske Windauga, der har udviklet et tredimensionelt armatur i formatet 60 gange 60 cm og udformet som et dannebrogsvindue. Et smukt tredimensionelt billede af et landskab baggrunds- eller sidebelyses af lysdioder. Det er også muligt fra arbejdspladsen at vælge høj solskin, overskyet eller andre af de forprogrammerede vejrscenarier.

Lysstyrken i armaturvinduet kan styres afhængig af, hvad man arbejder med. Placeres armaturet i loftet, kan det forsynes med en næsten skyfri himmel. En batteriløs solardrevet bevægelsessensor sørger for at printere, bordlamper, scannere og andre brugsgenstande slukkes, når sidste person forlader lokalet.

Når Servodans løsning nu betragtes som unik, er det fordi, den skabte LED-belysning er det hidtil tætteste man har været på rigtigt dagslys, der veksler gennem dagen med de blå toner og rødlige nuancer.

 
Læs også på erhvervsbladet.dkRelaterede sider: