F√łlg os p√• Facebook
 

Netværk er den bedste vej til nyt job

 

Hvis du mangler et job, så kan det bedst betale sig at trække på dine venner og bekendte. I byggebranchen for eksempel skaffer ni ud af ti håndværkere deres job gennem netværk.
Syv ud af ti ansatte inden for handel og transport og industri brugte også netværket til at få en fod inden for i virksomheden.
Det viser den nyeste arbejdskraftundersøgelse fra Danmarks Statistik.

Unge netværker mere
Flere unge end ældre hiver fat i en ven eller bekendt for at høre om jobmuligheder. Generelt er jobsøgningen ved hjælp af netværk mest udbredt hos 15-29-årige. Kun hver femte af de unge venter på, at jobbet bliver slået op.

Og så er der forskel på, hvor i landet du bor.Midtjyderne er bedst til at udnytte deres netværk, mens de fleste nyansatte i Region Hovedstaden bruger jobannoncer.
Sådan bliver du god til at netværke
 
1. Nedskriv et mål
Nedskriv et mål, som du vil bruge dit netværk til at opnå. Uden et mål kan du heller ikke vide, hvem der er vigtige i dit netværk.

2.Organiser dit netværk
Find ud af hvilke personer, der er vigtige for, at du når dit mål. Så ved du, hvem du skal pleje.

3.Gå uden om familien
De vigtige personer i dit netværk, er ikke dine venner og familie. De har for mange interesser i klemme og kan ikke være ærlige over for dig.

4.Lav en liste
Lav en liste med navne på alle dem, du kender. Så vil du opdage, at der er mange, som du gerne vil have kontakt med igen, fordi de kan hjælpe dig med at nå dit mål.

5.Giv tjenester
Netværk handler om at give. Hvis du giver tjenester, kan du også få dit netværk til at arbejde for dig, når du en dag mangler hjælp.

6. Find ud af, hvad dit netværk mangler
Find ud af, hvad de vigtige personer i dit netværk mangler. Hvis du ved, hvad de mangler er det nemmere at hjælpe dem.

7. Stil spørgsmål
Husk at stille mange hv-spørgsmål, som hvem, hvordan og hvor, når du omgiver dig med de vigtige mennesker i dit netværk. Så ved du nemlig, hvilken situation de står i, når du skal hjælpe dem.

8.Sig hvad du kan tilbyde
Formuler hvad du kan tilbyde, siden andre skal netværke med dig.

9. Tag kontakt
Tag kontakt til dem, du gerne vil i netværk med. Hvis de kender dig, vil de ofte opfatte det som en kompliment, hvis du spørger, om de vil netværke.

10. Skift ud
Dit liv og mål ændrer sig, og det gør dit netværk også. Derfor skal du også huske, at de vigtige personer i dit netværk sandsynligvis vil ændre sig hen af vejen. Relaterede sider: