Følg os på Facebook

Ledere skal også vaske op

 

Smøg ærmerne op og vis medarbejderne, at du ikke er for fin til at vaske beskidte kaffekopper af. Som leder er du frontfigur - og medarbejderne lægger mærke til dine mindste skridt, fortæller ledelsesrådgiver.

 

Kender du det det med at komme ud i fælleskøkkenet, hvor du skal presse en ekstra kaffekop ind på bordpladen? Og hvor rodet i køkkenet bliver irriterende uoverskueligt?
 
Men hvad skal en leder gøre, hvis medarbejderne roder i fælleskøkkenet, hvor I også holder møder? Vil du selv rydde op - giver du op og lader rodet stå til - eller vil du finde en løsning til at få et hygiejnisk køkken?
 
Oprydning i køkkenet på arbejdspladsen er selvsagt ikke en opgave, der indgår i bonusordningerne. Men måske burde den være det, for mange steder undervurderes vigtigheden af, at fælleslokalerne er pæne, indbydende og et sted, hvor der er rart at være. Køkkenet er ofte et uformelt samlingssted, hvor kolleger mødes på tværs og der udveksles værdifuld viden. Et køkken med gamle madrester og beskidte kopper indbyder bestemt ikke til denne mulighed.

Som leder er man både kulturskaber og kulturbærer, og mange ledere bliver overraskede over, hvor eksponerede de rent faktisk er i organisationen. Derfor er det afgørende, at det, lederen siger, også er det, lederen reelt gør. Det hjælper ikke, at lederen siger til medarbejderne, at de skal rydde op i køkkenet, hvis de oplever, at lederen aldrig selv bidrager. Frihed under ansvar gælder hele vejen rundt, og ligesom derhjemme gælder det, at alle har et ansvar for at bidrage til fællesskabet.


Derfor anbefale vi at arrangerer en fælles oprydningsevent. Her går lederne forrest, gør opgaven synlig og anerkender dermed vigtigheden. Og endnu mere vigtigt er det, at der bagefter bliver lavet klare aftaler for, hvordan opgaven løses, og hvilke spilleregler der skal gælde fremover på jobbet.




Relaterede sider: