F√łlg os p√• Facebook

Kvinder er mere ulykkelige end mænd

Kilde Nyhedsavisen 15. februar 2008
 
Kvinder har mindre af et stof i hjernen, der er vigtigt for det gode humør. Det er også forklaringen på, hvorfor depressioner rammer kvinder langt hyppigere end mænd, viser ny forskning.
Hjernerne hos mænd og kvinder er forskellige, når det handler om at udvikle depressioner, viser ny forskning fra Karolinska Institutet i Sverige.
 

Forskere har fundet ud af, at kvinder ikke har lige så meget af det såkaldte signalstof serotonin i hjernen som mænd.

Stoffet er af kæmpe betydning for vores humør, fordi vi bliver deprimerede, hvis vi har for lidt af det.

»Forskellen kan være forklaringen på, at mænd generelt har en lavere risiko for at blive deprimerede end kvinder. Stoffet er vigtigt for os, fordi vi kan blive selvmordstruede, hvis der sker en ubalance i hjernens serotoninsystem,« fortæller en af forskerne Anne-Lena Nordström fra Karolinska Institutet.
 

Kønshormoner vigtige
Grunden er sandsynligvis, at mænd og kvinder laver forskellige kønshormoner, som påvirker serotonin-systemet forskelligt.

»Den nye viden er vigtig, fordi den forklarer, hvorfor mænd og kvinder ikke reagerer ens på antidepressiv medicin. Og den viden skal vi bruge, når vi videreudvikler ny medicin mod angst og depressioner,« forklarer Anne-Lena Nordström.

Ifølge overlæge og formand for Psykiatri Fonden Jes Gerlach har anden forskning også vist, at der er forskelle på vores hjerner.

»Men det er interessant, at forskerne har fundet frem til, at mængden af netop det stof, der betyder så meget, er forskelligt hos mænd og kvinder,« siger han.
 

Kvinder har også fordele
Jes Gerlach forklarer, at mængden af serotinin også kan have en anden betydning for kvinder. For eksempel dårligt selvværd.

»Kvinder er mere følsomme og mere tilbøjelige til at gruble over ting, hvor mænd lettere kan abstrahere og arbejde sig væk fra problemerne,« fortæller han.

»Men det gør ikke kvinder dårligere stillet. For de er langt bedre til at tænke på mange ting på én gang. De er mere følelsesmæssigt tænkende og er bedre til at begå sig socialt.«
 

 Relaterede sider: