F√łlg os p√• Facebook

Derfor er dit teenagebarn humørsygt

 
Et sandt hormon-paradoks kan kaste lys over, hvorfor teenagere ofte kan have svært ved at styre temperamentet. Men findes der en løsning på humørhelvedet?
 
Et forskerhold fra State University og New York har sandsynligvis fundet ud af, hvorfor teenagere humørmæssigt kan være en nærmest umenneskelig udfordring for forældre.

Den korte forklaring er, at teenagere - i modsætning til både mindre børn og til voksne - reagerer med modsat fortegn på det beroligende hormon, allopregnanolon, som kroppen frigiver i stressede situationer.
 

Mens hormonet har en afslappende effekt på det mindre barn og den voksne, forstærker det blot de negative følelser hos teenageren, skriver Reuters News.


Mus ligner mand

I første omgang har forskerholdet registeret hormon-paradokset gennem forsøg med mus, men ifølge lederen af forskningsprojektet, professor Sheryl Smith, er der stor lighed mellem mus og mand på netop dette punkt.
Menneskekroppen - og musekroppen - "tolker" hormonet allopregnanolon via såkaldte receptorer.
 
Under normale omstændigheder forekommer der blot en enkelt type allopregnanolon-receptor, som altså sørger for, at kroppen bliver beroliget af hormonet. Men i teen-alderen dukker der en anden type receptor op, som giver kroppen den modsatte besked.
 

Løsninger giver forskerholdet desværre ingen af. Men du kan trøste dig med, at dit teenagebarns humørsvingende krop med tiden lærer at drage nytte af det beroligende hormon.


 
Relaterede sider: