APROPOS kommunikation ApS er godkendt og certificeret af Arbejdstilsynet og Danmarks Akkrediteringsinstitution som udbyder af den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse
Det er lysten til at ville, der giver evnen til at kunne.

Det er lysten til at ville, der giver evnen til at kunne


Nijmegen marchen 2009. Der er gængere og der er vandbærere. Der er Tour de France og der er Nijmegen marchen. Som yin og yang hænger det ulasteligt sammen. Årets udgave af Nijmegen marchen 2009 er i gang.
 
Klokken er 04.30. Det er mørkt, det gør ondt, og vi har over 40 km. hjem. Starten er gået, og det er tid at stille dagens filosofiske spørgsmål "Hva' f....... laver vi egentlig her?".
 
Denne morgen blev vi igen vækket kl. 03.00 det er nu med at komme ud af køjen - og få morgenmad så tidligt som muligt. Vi har igen idag beluttet os, for at vi vil starte på samme tid som dagen før. Resten af den danske delegation havde planlagt, at lave morgenmøde og stå i stram retstilling - men Carsten og jeg listede os ud af bagvejen - denne øvelse gentages igennem alle 4 march dage til stor utilfredshed fra oberst Lyngtorp.
 
Det er tredje dags morgen
Vi bor i telt. Det vil sige, telt er så meget sagt, for det har faste sider, trægulv og er på størrelse med en fodboldbane. Over alt er der opsat skillevægge af træ, så hvert enkelt hold har en smule privatliv. Vækningen foregår klokken 03.00, og det er ikke en gang løgn. Med det obligatoriske fem minutters forsinkelse, lykkedes det mig at overbevise min underbevidsthed om, at ”nu er det op”. Inden da skal jeg i uniform, igennem madkøen, spise morgenmad, smøre madpakke, morgentoilette, checke udrustningen og hjælpe andre, der ikke har nået at få ordnet fødder i aftes.
 
Hver morgen fra klokken 04.30 – 07.00. bliver alle marchholdene sendt ud på dagens marchrute.  Efter at have tilbagelagt dagens mere end 40 kilometers march, når de fleste i mål imellem kl. 14.00-15.00. Er man i mål senest kl. 1700, får man lov at starte igen næste dag. Hvis tiden overskrides udgår man af årets march.
 
Klokken er 04.30, det er næsten helt mørkt, og vi er på vej ned ad "Sukkenes Allé" - de 900 meter ud til vejen, der ikke tæller med i rutens 40 km. Militærholdet bag os spiller fløjte og tromme, mens de endnu har vejr til det. Smerterne fra i går begynder så småt at indfinde sig. Nu skal fødderne bare gås varme, så forsvinder smerterne igen - for en tid.

Publikum er klar
De første lokale beboere står allerede langs ruten, og vinker og hujer. De første børn løber op på siden af holdet og siger "Sufiniir" med hånden strakt ud.
 
Første rast på tredje dag.
Vi ligger ikke sammen med de andre lande, da rasten ikke var stor nok til at huse os alle. Vi har gået i næsten to timer. Jeg har taget støvlerne af for at massere fødder, reparere gamle skader eller for at få luftet fødderne. 10 minutters pause før næste etape. Nu er der kun 30 km. igen. Carsten har allerede rejst sig - og jeg er trasker pænt efter i et langsomt tempo.
 
Vi er på fødderne igen. Der er 11 kilometer til næste rast, igen to timers gang. Vi skal igennem byerne Mook og Milsbeek før næste rast. Smerterne i fødderne er nu mærkbare. For nogen mere end andre. Der er en utrolig trængsel foran os, hvilket betyder, at farten stiger og falder hele tiden, det er hårdt. Vi passerer andre  der er dårligere gående end os; det hjælper altid lidt på selvtilliden. Vi er snart halvvejs på tredjedagen, "hadedagen", og vi er stadig godt gående. 
 
Verdens hårdeste march
Det er ikke for ingenting denne march kaldes verdens hårdeste, alligevel er der hvert år ca. 45.000  fra hele verden der forsøger at gennemføre Nijmegen. For ca.10% af disse mislykkes det, oftest pga. for lidt eller forkert træning. 
 
Jeg er i gode hænder sammen med min gode ven Carsten Nielsen som har gennemført denne march 11 gange - og dette år var på vej mod den 12 gang, og jeg selv er på vej med min tredje gang. Carsten blev iøvrigt meget populær for et par år siden i Nijmegen. Carsten havde taget fejl af datoerne og ankom til Camp Heumensoord syv dage før marchen startede. Pga. denne hurtige start var han en kendt person, da han syv dage senere vendte tilbage, for at gennemføre sin march. 

Vi møder to officerer (Majoren fra Australien og kaptajnen fra Italien), dem følges vi sammen med i ca. 6 km, dejligt, for så er der kun 24 km tilbage før mål + 4 bonus km før vi er tilbage i Camp Heumensoord, som er vores base de næste dage.

Dette års Nijmegen-march fandt sted i dagene fra den 21. -24. juli 2009. Den er nummer 93. i rækken. Den første Nijmegen-march fandt sted i 1909, men marchen var aflyst i alt syv år under første verdenskrig og anden verdenskrig. Det samlede antal deltagere er på omkring 40.000, hvor af omkring 5000 er militære. Over 30 forskellige nationer er repræsenteret, hvilket viser, at Nijmegen marchen er kendt verden over. 
 
Vi bor midt i en skov i Camp Heumensoord sammen med 5000 soldater fra 26 nationer. Der er en stor fokus på sikkerhed og omkring os er der døgnet rundt mindst 40 militære vagter fra det Hollandske militær. De samlede telte vil dække en overflade på 28.000 kvadratmeter.

God suppe og almindelig træthed
Mellem Mook og Milsbeek holder vi en "uautoriseret" rast ved et sted, hvor de efter sigende serverer "Verdens bedste suppe".
Rast tre; nu er der kun 10 km. hjem.  så nu er der kun almindelig træthed og muskelsmerter at slås med.
 
Skridttælleren sagde mere end 54.000 skridt
Efter halvanden time starter stopuret igen; der er meget, der skal nås. Tilbage til teltet, af med uniformen, plastikposer tapes over fødderne, og kun iført et håndklæde og shampoo går turen nu til badeteltet. iSelve badet er dejligt varmt sådan ca. 60 grader.Sæbe sig ind og skylle af igen.

Efter at have fået rent tøj  på, fortsætter jeg sammen med min gode kollega Cartsten til messeteltet. Messeteltet kan bespise ca. 2.100 personer ad gangen. Køen er "kun" 20 meter, så det er jo ingenting. Portionerne ligner mest af alt et helt måltid til en normal familie, men maden er god, og maden forsvinder mirakuløst.
 
Afslutningen sidste dag
Den fjerde og sidste dag afsluttes marchen med 5 km. såkaldt ’vabelmarch’ ind til Nijmegen centrum. De militære deltagere har her smidt udrustningen, så de nærmest ’flyver’, og alle marchgængere tiljubles af langt over 100.000 tilskuere. Efter sådan en oplevelse glemmer man alt om vabler og ømme fødder. Carsten havde taktisk valgt, at "snige sig forbi de militære ledere - og var kort tid efter hjemme i Camp Heumensoord kl. ca. 13.00. jeg selv kom hjem kl .17.00 Da der var meget ventetid før vi kunne gå de sidste 5 km. Her blev vi hyldet af 100.000 tilskuer.
 
Skønsmæssigt, har der den sidste dag langs ruten været mellem 250.000 og 500.000 tilskuere, i nogle af byerne er der bygget tribuner op langs ruten, som sagt Nijmegen kan ikke forklares, den skal opleves,

Ses vi næste år?
 
Dag: Længde: Tid:   Antal skridt:
Tirsdag første dags rute 44,7 km 9t  12 min   55.000
Onsdag anden dags rute 41,6 km 8t  55 min   53.994
Torsdag tredje dags rute 43,4 km. 8t .43 min   54.982
Fredag fjerde dags rute 45,4 km. 7t. 47 min   55.700

 




Relaterede sider:

Tilmelding til nyhedsbrev