APROPOS kommunikation ApS er godkendt og certificeret af Arbejdstilsynet og Danmarks Akkrediteringsinstitution som udbyder af den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse
Det vidste du ikke om at kysse

Det vidste du ikke om at kysse

 For eksempel er der en videnskabelig grund til, at mænd er mere til tungekys end kvinder


 
 

Kys er langt mere end blot en kærlig gestus. Faktisk gemmer der sig et hav af forklaringer på, hvorfor vi kysser, som vi gør. Den amerikanske forsker og forfatter Sheril Kirshenbaum har skrevet bogen The Science of Kissing: What Our Lips Are Telling Us, som forklarer mange af vores mystiske kyssevaner. Her er nogle af dem:
 



1. Vi har kysset i årtusinder
De tidligste kysse-relaterede fund er 3.500 år gamle indiske tekster på sanskrit. Men da man har observeret lignende tendenser hos andre dyrearter, er det sandsynligt, at mennesker har kysset i lige så lang tid, som vi har befolket Jorden. Man er ikke sikker på, hvorfor mennesker kysser, men noget tyder på, at det er en udvikling af at stenalder-mødre tyggede maden for deres børn, for derefter at overføre den fra mund til mund. Et let pres og stimulering af læberne frigiver hormoner, som for eksempel oxytocin – også kendt som kærlighedshormonet – så vi fra barnsben er programmeret til at nyde følelsen, uanset hvilken form for kærlighed, det drejer sig om.

2. Første kys betyder mere end første samleje
De fleste mennesker husker deres første kys meget bedre, end da de mistede deres møddom, viser en undersøgelse fra det amerikanske Butler University. Man ved ikke med sikkerhed hvorfor, men man mener, det er fordi, kysset er vores allerførste introduktion til seksuel adfærd – og alt hvad der derefter følger med. Samtidig er kysset naturens helt egen lakmus-prøve, der giver os det første prej om, hvorvidt der er tale om en, vi har lyst til at være i et forhold med.

3. Mænd er mere til tungekys end kvinder
Forskning viser, at der er stor forskel på, hvilke slags kys mænd og kvinder bedst kan lide. Mænd har nemlig en tendens til at være mere vilde med våde kys med åben mund, hvor kvinder ofte brokker sig over det, hvis der er for meget tunge involveret. Grunden er, at en åben mund giver manden mulighed for at overføre spyt til kvinden. Spyttet indeholder små mængder af det mandlige kønshormon testosteron, der over tid kan øge kvindens sexlyst.

4. Førstehåndsindtrykket er altafgørende
En amerikansk undersøgelse foretaget af University at Albany i New York har vist, at 59 procent af mænd og 66 procent af kvinder har droppet en potentiel kæreste på grund af et dårligt første kys. Forskningen tyder på, at det skyldes, at vi ubevidst kæder kysset sammen med, hvordan kemien vil være, når vi skal reproducere os. Særligt mænd foregriber, hvordan sex med en kvinde vil være, ud fra hvordan hun kysser.

5. Kys er (næsten) universelle
Selvom kys lader til at være en stort set universel adfærd mellem mennesker over hele verden, har det ikke altid været sådan. Den amerikanske antropolog Helen Fisher har undersøgt særlige afrikanske stammer, hvor det var en udbredt holdning, at kys var ulækre, og hun har fundet frem til, at kys i lang tid har været ukendt i dele af Østafrika og Sydamerika. I disse kulturer har man dog alligevel haft kysse-lignende ritualer, som at slikke eller puste på sin udkårnes ansigt før et samleje.

6. Du kan blive afhængig af kys
Når vi kan få følelsen af, at vi bliver afhængige af at kysse vores partner, skyldes det dopamin i hjernen. Dopaminen bliver frigivet under kys og giver en lykkefølelse, dog mest i den første del af et nyt forhold. Dopaminniveauet daler altså, jo længere hen man kommer i forholdet, og det kan være en del af den biologiske årsag til utroskab.

7. Kys virker forsonende
Glem alt om chokolade og blomster – er du uvenner med kæresten, kan I begrave stridsøksen med et kys. Forskningen viser, at nogle få kys baner vejen til tilgivelse, dels på grund af lykkehormonet oxytocin, der frigives gennem spyt, og dels fordi vi nedbringer mængden af cortisol i kroppen, som er et hormon, der virker stressende og gør os aggressive.
 




Tilmelding til nyhedsbrev