APROPOS kommunikation ApS er godkendt og certificeret af Arbejdstilsynet og Danmarks Akkrediteringsinstitution som udbyder af den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse
9 tegn på fyringer

9 tegn på fyringer

Fyringer kommer ikke bare lige pludselig. De er undervejs i et stykke tid, hvor bestyrelser, direktioner og ledere diskuterer og analyserer virksomheden. Undertiden har du rent faktisk indflydelse på, om du er en af dem, der bliver fyret. Her kommer en række tegn på, at der er fyringer på vej.
 
1) Hold øje med Personaleafdelingen
Personaleafdelingen består af mennesker som du og jeg. Selv om de måske er garvede, vil det alligevel stresse dem, at de skal til at fyre deres kolleger. Hvis de går rundt og hænger med ørerne gennem længere tid, kan der være fyringer på vej.
 
2) Hemmelige møder
Hvis ledelsen har flere møder end normalt, der enten ikke figurerer i kalenderne, eller har uspecifikke, neutrale betegnelser (fx "Møde"... ikke med hvem og om hvad), er der grund til at stikke en finger i jorden. Hvis din arbejdsplads bruger Outlook som postprogram, kan du sandsynligvis åbne de fleste kollegers kalendere og se, hvilke møder de har. Hvis du ikke kan åbne dem direkte, så prøv at booke personen til et møde (uden at sende invitationen) og højreklik på den blå bjælke, der viser, at personen er optaget. Så kan du som regel læse mødets titel.
 
3) Pludselige jobbeskrivelser
Hvis du pludselig bliver bedt om at ajourføre (eller udarbejde) din jobbeskrivelse uden forvarsel, er der god grund til at være på vagt. Det kan være, fordi man i forbindelse med fusioner vil have et overblik over, hvor der fx er dobbeltbemanding. I den situation er det vigtigt, at du meget nøje gør rede for - gerne med konkrete eksempler - hvor nyttig netop du er for firmaet. Som i et godt CV kan du fortælle om løste opgaver/projekter og deraf følgende resultater.
 
4) Uafsluttede projekter
Du kan også blive bedt om at lave en afrapportering på ikke-afsluttede projekter, hvor den nøjagtige projektstatus fremgår inkl. hvilke ressourcer der forventes brugt til den udestående del. Som resultat bliver nogle projekter ofte opgivet, mens andre bliver fremskyndet - så de kan være afsluttet, inden du skal fyres eller firmaet skal igennem opkøb eller fusion... Ligesom i det foregående punkt kan du være heldig at påvirke din egen situation her, hvis du formår at dokumentere, at din tilstedeværelse er af afgørende betydning for disse (og lignende fremtidige) projekters succesrige gennemførelse.
 
5) Udsættelse af indkøb
Normalt er det måske ikke et problem at få lov at tage på kursus eller opdatere til den nye version af PhotoShop. Hvis du pludselig bliver mødt med henholdende snak, og "Kan vi ikke skubbe det til næste kvartal?", kan det også være et tegn på forestående ændringer - eller dårlige regnskaber (hvilket dog også normalt afføder ændringer...).
 
6) Frynsegoder udvandes eller forsvinder
Hvis det årlige team-arrangement i afdelingen plejer at være på et 5-stjernet konferencecenter med vin ad libitum, og det nu skal foregå på et 3-stjernet hotel med 2 glas vin pr. person, så kan der være ugler i mosen. Reduktioner i størrelsen af den årlige julegave er ofte også en indikation på, at der er noget i gære.
 
7) Opblomstring i jobrotation
Et firma, hvis medarbejdere kender hinandens funktioner og kan afløse hinanden under ferier og sygdom, er mindre sårbart. Men hvis der ikke er tradition for den slags fleksibilitet, skal du være på vagt, hvis du pludselig bliver bedt om at lære andres arbejdsopgaver - og at lære andre dine. Det kan være det første skridt til at fyre nogle medarbejdere, og de tilbageværende skal så klare de andres job sammen med deres eget.
 
8) Din chef ændrer opførsel
Hvis din chef pludselig ikke er så krakilsk eller krævende mere, kan der selvfølgelig være gode (positive) grunde til det. Hvem glæder sig ikke over en god stemning - det skaber altid lidt mere jobtrivsel. Men hvis ikke du kan komme på nogen gode grunde til det, kan det være, fordi beslutningen om din fyring allerede er taget, eller fordi chefen selv har fået nyt job - og det er bare ikke offentliggjort endnu.
 
9) Eksterne konsulenter
De fleste firmaer bruger altså kun eksterne konsulenter, når de har problemer. Selv om begge parter siger noget andet ("Vi ønsker bare at hæve vores markedsandel med 5%. Derfor har vi indkaldt en ekspert!"). Hvis der tales om McKinsey-rapporter, har du ihvertfald grund til at se dig over skulderen. Selv den sympatiske københavnske konsulent med den gamle læderindbundne timeManager og de slidte hyttesko kan være en ulv i fåreklæder og på få måneder eliminere din afdeling. Hvis han ovenikøbet laver en interview-runde med medarbejderne for at høre deres mening, er der sandsynligvis grund til at være mistænksom.
 

Konklusion
Der er ingen grund til at se spøgelser! Ofte ser man nogle af ovennævnte aktiviteter, uden at der er noget galt. Men hvis du kan sætte kryds ved flere af dem, så diskutér det med en god kollega, du kan stole på. To par øjne (og ører) opfatter mere end eet. Og tag så dine forholdsregler.




Tilmelding til nyhedsbrev