APROPOS kommunikation ApS er godkendt og certificeret af Arbejdstilsynet og Danmarks Akkrediteringsinstitution som udbyder af den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse
15 procent af natarbejderne er syge

15 procent af natarbejderne er syge


Ny undersøgelse viser, at hver ottende natarbejder bør i behandling i sundhedssystemet. Tre procent anbefales helt at holde op med at arbejde om natten.
 

Hver ottende natarbejder er så syg, at vedkommende skal i behandling i sundhedssystemet, konkluderer en undersøgelse, som AM-gruppen har foretaget.


AM-gruppen har undersøgt helbredet hos 464 personer, som arbejder om natten. Resultatet er, at 12,5 procent af de undersøgte har problemer, der kræver behandling i sundhedssystemet - fx sukkersyge eller stress-symptomer. Dertil kommer knap tre procent, der blev anbefalet helt at holde op med at arbejde om natten.  Det er overraskende, at der går så mange rundt og er syge uden at komme i behandling, siger Thora Brendstrup, der er lægekonsulent i SiD.


Måske endnu flere syge
Det reelle antal syge natarbejdere er muligvis endnu højere, fordi der er sorteret på forhånd. - Dem vi har undersøgt, har generelt arbejdet nat i mange år. Derfor er det også sandsynligt, at mange af dem, der ikke kunne klare det, allerede er forsvundet fra natarbejdet inden de fik en helbredsundersøgelse, siger Jan Schmidt, der er læge i AM-gruppen og har stået for helbredsundersøgelserne.
 

Interessen blandt natarbejdere for at deltage i helbredsundersøgelsen har været stor. Bortset fra en enkelt virksomhed, der var ramt af en arbejdskonflikt, har deltagelsen ligget på mindst 70 procent. - De undersøgelser, der har været fremme om risikoen ved natarbejde, har klart påvirket interessen for at deltage. Samtidigt er fagforeningerne også kommet op på mærkerne i forhold til det her, siger Jan Schmidt.

 
De fleste glade for natarbejde
AM-gruppens undersøgelse viser også, at de fleste er tilfredse med at arbejde om natten. Nærmere bestemt 68 procent af mændene og 73 procent af kvinderne. Mændene angiver løn og frihed som de vigtigste grunde til at vælge at arbejde om natten, mens kvinderne vælger det, fordi det passer bedre i hjemmet.

Ingen sammenligning med dagarbejde
Hvor syge natarbejderne er i forhold til dagarbejdere, kan man ikke sige noget om. - Det er kun natarbejdere, der skal tilbydes de her undersøgelser, så vi har ikke undersøgelser af befolkningens gennemsnitlige helbredssituation, som vi direkte kan sammenligne med, siger Jan Schmidt og understreger, at ikke alle helbredsproblemerne hos natarbejderne kan relateres direkte til natarbejdet.
 

Arbejdsmiljøinstituttet og Statens Institut for Folkesundhed har heller ikke tal, der kan bruges til en sammenligning.




Relaterede sider:

Tilmelding til nyhedsbrev